Son 2-3 yıldır Google’ın “kaliteli içerik” tanımı ciddi şekilde değişti. Eskiden sadece anahtar kelime yoğunluğu ve backlink ile idare ediliyordu. Şimdi ise E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) neredeyse her şeyin merkezinde.
Özellikle 2024 sonundan itibaren gelen Helpful Content güncellemeleri ve 2025-2026 dönemindeki AI içerik baskısıyla birlikte, Google artık “bu içeriği kim yazdı?” sorusunu çok daha sert soruyor.
Bu yazıda teoriden ziyade pratikte ne yapmanız gerektiğini anlatacağım.
1. Experience (Deneyim) – En Çok Gözden Kaçan Kısım
2022’de eklenen “Experience” kısmı hâlâ birçok kişinin önemsemediği alan. Google artık “bu kişi gerçekten yaşamış mı?” diye bakıyor.
Ne yapmalısınız?
- İçeriğinize kişisel deneyim ekleyin.
Örnek: “Ben 2025 yılında X sitesinde şu stratejiyi uyguladım ve 3 ayda organik trafiği %187 artırdım.” - Ekran görüntüleri, gerçek veriler, hata yaptığınız noktalar ve çözümler koyun.
- “Deneyimledim”, “kullandım”, “test ettim”, “sonuç aldım” gibi ifadeleri doğal şekilde kullanın.
- Ürün/hizmet incelemelerinde mutlaka “ben kullandım” kanıtı olsun (fotoğraf, video, fatura vb. olmasa bile anlatım tarzı).
Sıradan “şu şöyle yapılır” yazıları artık yetmiyor. Google, yaşanmışlık arıyor.
2. Expertise (Uzmanlık)
Uzmanlık iki şekilde gösterilebilir:
a) Yazar seviyesinde
- Her önemli içeriğin altında detaylı yazar biyografisi olsun.
- Biyografide: kaç yıldır bu işle uğraştığı, hangi projelerde çalıştığı, sertifikaları, başarıları yazılsın.
- Mümkünse yazarın LinkedIn, Twitter/X veya kişisel sitesine link verin.
b) İçerik seviyesinde
- Konuyu yüzeysel anlatmayın. Derine inin.
- Karşıt görüşleri de belirtin (“Bazıları X diyor ama benim testlerimde Y daha iyi sonuç verdi”).
- Güncel veriler ve kaynaklar kullanın (mümkünse 2025-2026 tarihli).
3. Authoritativeness (Otorite)
Bu kısım biraz daha uzun vadeli çalışır ama en güçlü sinyallerden biridir.
- Sitenizin “Hakkımızda” sayfasını güçlendirin. Kim olduğunuzu, ne kadar süredir bu alanda olduğunuzu, hangi başarılara imza attığınızı net yazın.
- Diğer sitelerden bahsedilme (mention) ve alıntı alın.
- Sektörünüzdeki bilinen isimlerle röportaj, ortak içerik veya alıntı çalışması yapın.
- Google’da marka aramalarınızı artırın (insanlar sitenizin adını aratsın).
4. Trustworthiness (Güvenilirlik) – En Önemli Unsur
Google’ın kendi açıklamasına göre E-E-A-T içinde en kritik olan budur. Diğer üçü aslında güvene hizmet eder.
Hemen uygulanabilecekler:
- İletişim bilgileri, fiziksel adres (mümkünse), e-posta ve telefon net görünsün.
- Gizlilik politikası, kullanım şartları ve çerez politikası güncel olsun.
- HTTPS zorunlu (zaten olmalı).
- Yorumlara cevap verin, şikayetleri gizlemeyin.
- Kaynak göstermeden iddiada bulunmayın.
- Tarihleri güncel tutun (içerik ne zaman yazıldı, ne zaman güncellendi belli olsun).
- YMYL (sağlık, finans, hukuk vb.) konularda çok daha titiz olun. Bu alanlarda zayıf E-E-A-T = neredeyse sıralama yok.
2026’da Dikkat Edilmesi Gereken Ek Noktalar
- AI ile yazılmış içerikler tek başına sorun değil. Ancak hiçbir deneyim ve uzmanlık sinyali taşımıyorsa Google bunu kolayca ayırt edebiliyor.
- “People-first content” hâlâ geçerli. Kullanıcıya gerçekten fayda sağlayan, sorularını net cevaplayan içerikler kazanıyor.
- Topical authority (konu otoritesi) giderek daha önemli. Tek bir konuda derinleşmek, 50 farklı konuda yüzeysel yazmaktan daha değerli.
- Yazar kimliği ve site kimliği birbirini desteklemeli. Anonim veya sahte isimlerle yazılan içerikler dezavantajlı.
Pratik Uygulama Planı (30 Günlük)
- 1. Hafta: Tüm önemli sayfalara detaylı yazar kutusu ekleyin + Hakkımızda sayfasını güçlendirin.
- 2. Hafta: En iyi 10 içeriğinizi gözden geçirip kişisel deneyim ve güncel veri ekleyin.
- 3. Hafta: Kaynak göstermediğiniz iddiaları temizleyin, iletişim bilgilerini güçlendirin.
- 4. Hafta: Yeni içeriklerinizi “deneyim + uzmanlık” odaklı yazmaya başlayın.
E-E-A-T bir günde olan bir şey değil. Ama tutarlı uygulandığında 3-6 ay içinde hem sıralamalarda hem de sitenin genel güvenilirlik algısında fark yaratıyor.
Siz şu anda E-E-A-T konusunda en çok nerede zorlanıyorsunuz?
Deneyim kısmı mı, yoksa otorite sinyalleri mi daha eksik geliyor?
Yorumlarda konuşalım.